İnegöl’ü Dünya’ya Tanıtan Dernek ’İMİDER’

İnegöl’ü ve Türk mobilyasını Dünya’ya tanıtan, Türkiye’nin mobilya ihraç eden ülkeler arasında ilk 3’te yer almasını kendine hedef edinmiş, dinamik , genç sürekli sahada olan ihracatçılarımızın derneği “İMİDER”(İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Weltew home İhracat müdürlüğü görevini yürüten Okan Özkan ile Mobilya İhracatı üzerine keyifli bir sohbet ettik.

Kısaca İmider’den ve kuruluş hikayesinden ve kuruluş amaçlarından bahsedebilir misiniz?

İmider, sürekli ihracat rekorları kıran, ithalatının iki katı ihracat yapıp döviz girdisi sağlayan ve dünyanın en önemli mobilya merkezlerinden biri olmayı başarmış İnegöl’ümüzün, sürekli sahada yurt dışında olan ihracatçılarının oluşturduğu genç, dinamik bir dernektir.
Kuruluş amaçlarırımız;

  • Türkiye mobilya ihracatı politikalarına yön vermek.
  • Türk mobilyası ihracatçılarının ortak sesi olmak ve ortak sorunların çözümü için temsil tabanı geniş bir örgütlenme kurmak.
  • Bölgesel ve sektörel ihracat stratejileri geliştirilmesine fayda sağlayarak, uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak olarak sıralayabiliriz.

İmider’in diğer mobilya derneklerinden farkı nedir?

En temel farkımız, biz sürekli sahada olan 400 ü aşkın profesyonel ihracat uzmanlarının kurduğu bir derneğiz. Böylelikle ihracat alanında pazarı, trendleri, müşterilerimizi ve riskleri en iyi analiz edebilen uzman meslektaşlarımız sayesinde akılcı ihracat stratejileri geliştirebiliyoruz. Bizim vizyonumuz, misyonumuz, amaçlarımız ana stratejimiz kısacası her günümüz ihracat.

Hepimizin de bildiği üzere ihracat denince İnegöl’lü mobilyacıların aklına bir zamanlar sadece zengin Araplar gelmekteydi. Biz, uçakla 4 saatte ulaşabildiğimiz Dünya ticaretinin yarısına tekabül eden 30 trilyon dolarlık ticaret hacmi olan bir pazarın yalnızca çok küçük bir kısmını oluşturan bu yanlış ihracat algısını değiştirmek istedik. Tabi ki ihracat demek; üretim, ambalaj, lojistik yönetimi, bankacılık finansmanları, satış sonrası hizmetler, farklı kültürdeki tüketici talepleri, moda fonksiyonellik, toplam kalite yönetimi gibi birçok alanda iyi olmak demektir. İhracatçılarımızın da en temel görevleri arasında, dünyanın farklı Ülkerlerindeki bu önemli fırsatlarla, İnegöl’ümüzün 100 yıllık mobilya hikayesini buluşturmaktır. Tabi ki bu fırsatları, bakış açısını, inovasyonu oraya gitmemiş üretim departmanlarına , ARGE departmanlarına veya yönetim kurulu başkanlarımıza anlatmak, o hissiyatı o ticari öngörüyü aktarabilmek çok zor bir durum. Biz İmider olarak İhracat bakış açısını daha güçlü bir tabanda organize bir şekilde mobilya yöneticilerimize anlatmayı kendimize görev edindik. Bu noktada , misyonumuzu; “Türk mobilyasını dünyaya tanıtarak katma değerli ihracat gelirlerinin arttırılması ve daha fazla istihdam sağlanmasına katkıda bulunmak.” Olarak belirledik. Bu misyon çerçevesinde stratejimizi ise; “Sahadan toplanan bilgi ve tecrübeleri derleyip, paydaşlarımızla ve üyelerimizle paylaşarak, akılcı ihracat stratejilerinin oluşmasına fayda sağlamak” olarak belirledik.

Türkiye ve İnegöl’ün mobilya ihracatını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkkiye mobilya sanayii 2001 yılından itibaren dış ticarette sürekli olarak ihraç fazlası veren ve artış grafiğinde olan bir sektördür. Geçtiğimiz 20 yıllık zaman diliminde yaşanan bazı ekonomik dar boğazlarla birlikte iç talepte görülen daralma ve sezonluk sipariş dalgalanmaları firmalarca ihracata yönelerek atlatılmaya çalışılmış olup, yaşanan süreç bu durumun geçici bir yöneliş olmayıp firmalarımızın tercihi haline geldiğini göstermektedir. İhracat artık can havli ile girilen bir süreç ya da zengin Araplara satılmaya çalışılan bir süreç olmaktan çıkıp sektörel gelişimin ardındaki en önemli güç haline gelmiştir. Son üç yılda Türkiye mobilya ihracatı 2018 yılında 2.6 milyar dolar, 2019 yılında yaklaşık %17’lik bir büyümeyle 3.05 milyar dolara ve son olarak 2020 yılında %12’lik bir büyümeyle 3,42 milyar dolara çıkmıştır. İnegöl ise 2018 yılında 424 milyon dolar olan ihracatını %35 oranında arttırarak 574 milyon dolara çıkarmış, 2020 yılında ise pandemi şartlarında %7 lik bir küçülmeyle 533 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Aşağıdaki tabloda İnegöl’ün Türkiye Mobilya ihracatındaki payını görebilirsiniz.

Yıllar TÜRKİYE MOBİLYA İHRACATI İNEGÖL MOBİLYA İHRACATI İnegöl’ün Türkiye ihracatındaki payı
2018 $2.686.741.000 $424.578.764 %15,8
2019 $3.055.449.000 $574.559.944 %18,8
2020 $3.421.603.000 $533.337.962 %15,58

*Veriler Ticaret Bakanlığı ve İnegöl Ticaret Sanayi Odası raporlarından alınmıştır.

Dünya geneli toplam mobilya ihracatı 2019 yılında 194 milyar dolar* olarak gerçekleşmiştir. En büyük ihracatçı ülkeler sırasıyla Çin, Almanya, Polonya, İtalya, Vietnam, Meksika, Abd, Kanada, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Türkiye’dir. Türkiye’nin topla dünya mobilya ihracatında ki payı  %1.5 olarak gerçekleşmektedir. Dünya mobilya ithalatına baktığımızda ise 2019 yılında 189 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. En büyük ithalatçı ülkeler sırasıyla Abd, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya olarak gerçekleşmiştir. Verileri incelediğimizde sektörün çok büyük olduğunu Dünya mobilya ihracat ve üretim pazarından almamız gereken çok pay olduğunu söyleyebilirim. Sadece bu verilere bakarak bile geleceği çok parlak olan bir sektör olduğunu söylemek yerinde olur.

Dünya mobilya sektöründen daha fazla pay almak için İmider olarak önerileriniz nelerdir?

Bu noktada ihracat departmanlarının kurumsallaşmasının elzem olduğunu düşünüyoruz. Şirketlerin uluslar arası markalaşma yolunda vizyonları olması gerekiyor, katma değerli ihracat için olmazsa olmaz marka değerleri yaratmamız gerekiyor. Şirketlerin stratejik karar alabilen üst düzey yöneticilerin belirli aralıklarla yurt dışı seyahatlere çıkıp, hedef pazarları anlamaları çok önemli ya da ihracat yöneticilerinin üst yönetim toplantılarına katılması karar almada oy hakkı olması çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İhracat çok yönlü ele alınması gereken bir alan ve gerçekten profesyoneller tarafından yönetildiğinde ve marka yatırımları doğru yapıldığında karlılıklar iç pazarın iki katına çıkabiliyor. Özelikle değinilmesi gereken bir konu var, ölçek konusu, İnegöl’de firmalarımızın üretim kapasiteleri ne yazık ki çok düşük, buna rağmen rekabetin ve karlılığın çok düşük olduğu kırmızı okyanus diye tabir edilen pazarlara yönelmeleri bize bek akılcı bir strateji olarak gelmiyor. Ürünlerde küçük farklılıklar yaparak mavi okyanus diye tabir ettiğimiz rekabetin az karlılığın yüksek olduğu pazarları denemek daha doğru olacaktır.

Biraz da İmider’in son dönem faaliyetlerini konuşmak istiyorum. Bu alanda ki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

2020 yılında Dünya genelinde yaşadığımız pandemi bizlerin yoğun seyahat programlarını ciddi oranda aksattı. Bizlerde bu fırsatta dernek çalışmalarımıza hız verdik. Öncelikli olarak uluslar arası prestijli mobilya fuarımız olan İstanbul Moilya Fuarının (IIFF) katılım heyetlerinin listelerinin belirlenmesi görevine talip olduk. Sektör liderlerimiz Türkiye  Mobilya sanayicileri derneği (MOSDER) Başkanı Sayın Mustafa BALCI ve İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı  Sayın Ahmet GÜLEÇ Bey ile bir toplantı organize ettik ve toplantı sonucunda hedef 10.000 yabancı katılımcı sloganıyla bu önemli görevi bizim organize etmemiz üzerinde karar aldık.
Biz aynı zamanda sektörün yetişmiş ihracat personellerine ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu konuda İstanbul İhracatçı Birlikleri organizasyonu ile sertifikalı, alanında uzman eğitmenlerde bir eğitim serisi organize ettik. Bunun yanı sıra İletişim alanında yine bir dizi eğitim organizasyonlarımız oldu. Sektörümüz duayenlerinin katılımlarıyla “Tecrübe Paylaşımları “ adı altında bir dizi toplantılar organize ettik. Lansman toplantımızı yaptık yeni yönetim kurulumuzu üyelerimize tanıttık ve aslında ne kadar güçlü olduğumuzu ve böyle bir organizasyona ne kadar ihtiyacımız olduğunu görmüş olduk. Geçtiğimiz dönemde Suudi Arabistan gümrüklerinde bekletilen Türk konteynerları için hızlı bir organizasyonla bekletilen konteynerların listelerini topladık ve Ticaret bakanlığına kadar ilettik. Büyük oranda çözüm sağlandı ama kriz ne yazık ki hala devam ediyor.

Gelecek projelerimizde ise, Geleneksel Gala gecemizi organize edip İnegöl’de ihracat sıralamasında ilk 5 firmamızın ihracat yetkililerini ödüllendireceğiz. Pandeminin bitimine yaklaştığımızı düşünüyorum, gelecek dönemde kapsamlı bir dizi B2B ziyaretleri organizasyonu yapacağız. Üniversitelerin ilgili bölüm öğrencileriyle görüşmeler gerçekleştireceğiz staj planlamaları konusunda yardımda bulunacağız. Tecrüblerin yeni nesillere aktarılmasını çok önemsiyoruz. Aynı zamanda bu arkadaşların işe yerleştirilmeleri konusunda da önemli bir etkimiz var.

Yorum yaz

Yazacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra onaylanmaktadır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Zaten bir hesabım var

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ